Meteen naar de inhoud

Julia volledig geblokkeerd of toch niet?

Geblokkeerd of toch niet

Het gaat niet goed met Julia. Haar moeder wil graag snel de juiste hulp vinden om Julia te helpen. Via het reguliere circuit komt de hulp moeizaam op gang. Ze zijn doorverwezen naar een psycholoog. Hiervoor hebben ze eerst een intake gehad bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), maar dit was een eenzijdig gesprek. Julia sloeg helemaal dicht ze is geblokkeerd. Voor de psycholoog moeten ze een grote vragenlijst invullen, maar ook dat lukt niet. Zowel Julia als ook haar ouders weten zich geen raad met al deze vragen, dus dat werkt niet mee. Om het nog vervelender te maken is er ook een lange wachtlijst voordat Julia bij de psycholoog terecht kan.

Intussen gaat het met Julia steeds slechter. Wachten is geen optie. In de zoektocht naar hulp komen ze bij mij terecht.

“Ik denk dat er wel raakvlakken zitten in wat jij doet en waar Julia tegenaan loopt. Het probleem is alleen dat ze totaal dichtslaat bij vreemden.” zegt haar moeder terwijl ik haar aan de lijn heb.

We besluiten om een kennismakingsgesprek in te plannen en Julia stemt toe.

Eenmaal in de praktijk merk ik dat Julia er nog niet veel vertrouwen in heeft en ze heeft weinig zin om te praten. Ik zie dat ze het moeilijk heeft. Ik stel me aan haar voor en vertel haar wie ik ben en wat ik doe. Ook vertel ik haar dat ik het spannend vind als er nieuwe cliënten komen.

“Er komen hier eigenlijk alleen maar slimme mensen!” zeg ik. “Ze weten alleen nog even niet hoe ze hun talent kunnen benutten.”

“De maatschappij is anders ingesteld dan hoe wij denken, dat geeft een mismatch. Maar dat wil niet zeggen dat wij er niet kunnen komen. Het moet alleen een beetje anders gaan dan dat het nu gaat. En als jij weet hoe dan ga ook jij Glunderen.”

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geef ik aan wat voor soort mensen ik ontmoet in mijn praktijk. Dit raakt haar. Ze herkent zichzelf in mijn verhalen. Voorzichtig begint ze wat te vertellen. Haar moeder kijkt vol verbazing naar haar.

“Dit is voor het eerst dat ik Julia zie praten!”

Julia is een voeler en zo spreek ik haar ook aan, daarom lukt het om connectie te maken en gaat ze praten. Een voeler krijgt meer prikkels binnen dan dat ze kan verwoorden. Dit is precies waarom het haar niet lukt om dingen op papier te zetten en vragenlijsten in te vullen.

Ik ben ook een voeler en weet precies wat Julia nodig heeft om te groeien. Ze is echt een slimme meid, maar ze moet nog even leren hoe ze zich verder kan ontwikkelen. We hebben een goed gesprek en ze begint steeds wat meer te vertellen.

Haar moeder zit ons intussen met grote verbazing te bekijken.

“Hoe kan het dat het haar nu wel lukt om te praten?”

Doordat ik Julia aanspreek op de manier die bij haar past voelt Julia zich voor het eerst echt begrepen. Ze hoeft mij niet te vertellen waarom ze blokkeert. Als ze het zelf maar weet kunnen we het samen oplossen. Ik zie een enorme opluchting bij haar.

Om verder te kunnen bouwen aan haar zelfvertrouwen gaan we eerst een nieuw fundament leggen. Een goede stabiele basis waar ze de rest van haar leven profijt van gaat hebben.

Vol goede moed vertrekken Julia en haar moeder weer naar huis.

“Ik ben zo blij dat ik verder heb gezocht!” zegt haar moeder. “Ik heb Julia voor het eerst sinds heel lang weer een beetje open zien gaan. Alleen dit gesprek is al ontzettend waardevol.”

Ik kijk nu al uit naar de volgende sessie!

Iedereen heeft de mogelijkheid om te groeien, op hun eigen manier. Met de Kernvisie methode geef ik je de mogelijkheid om deze groei te stimuleren. Stap voor stap. Jij krijgt weer geloof in jezelf omdat je ziet dat het WEL kan.

Wil je meer weten neem dan contact op