Meteen naar de inhoud

De spanning van een nieuwe school

De scholen zijn weer begonnen (belemmerende overtuigingen)

Hoe heb jij de vakantie ervaren?
Wij hebben genoten, maar ook pittige momenten gehad in de vakantie.

Onze jongste zit nu op de middelbare en dat is een hele grote verandering voor hem. En dus ook voor ons. Zijn houvast en zekerheid van de basisschool is hij kwijt. En nu moet hij een nieuwe start gaan maken. Hij voelt de spanning van een nieuwe school.

De laatste twee weken van de vakantie liep de spanning erg hoog op. Wij dachten “als school begint dan gaat dat wel weer over”, maar niets was minder waar. We zitten nu in schoolweek drie en hij heeft het nog niet makkelijk. Wat een hoop belemmeringen en overtuigingen heeft hij toch in zijn hoofd zitten. Als je daar allemaal mee bezig bent is er geen weg voor groei.

Dus ben ik met hem aan de slag gegaan met de Kernvisie methode. Ja, de Kernvisie methode is er niet alleen om beter (of anders) te leren, maar ook met belemmerende overtuigingen en niet stevig in je schoenen staan kan ik je helpen.

We zijn aan de slag gegaan om zijn belemmerende overtuigingen en de spanning van een nieuwe school weg te halen.

Wat als:
de kinderen mij niet leuk vinden?
de leerkrachten mij niet begrijpen?
de leerstof te moeilijk is?
ze zeggen dat ik het niet goed doe?
de buitenlandse kinderen mij niet verstaan? (zitten twee Poolse kinderen in de klas)

En zo had hij nog een hele rij belemmeringen in zijn hoofd.

Als ouders is dat niet altijd even makkelijk om mee om te gaan.
Hoe kan ik mijn kind nou het beste helpen? Wat helpt motiverend, wat stimuleert en wat maakt de belemmeringen alleen maar groter?
Een hoop vragen bij zowel kind als ouders.

Als ouder denk je dat je er alleen voor staat, want de meeste ouders praten hier niet over.
Laten we gewoon open en eerlijk zijn en met elkaar delen dat niet alle kinderen meteen lekker gaan als ze naar een nieuwe klas of naar een andere school gaan. De spanning van een nieuwe school voelen ze allemaal.

Ik ben aan de slag gegaan met onze jongste toen hij een paniekaanval kreeg omdat hij het allemaal even niet meer zag zitten. Wie kan mij nu op dit moment helpen? Ik heb hulp nodig zei hij om 21:00 uur ’s avonds. En dan is er niemand die op dat moment kan helpen.

Daarom ben ik zelf met hem aan de slag gegaan. Naar zijn belemmeringen toe gegaan, ze vastgepakt en weg gehaald. Daarna er wat fijns voor in de plek gezet. Dit zeg ik nu even makkelijk, maar daar hebben wij uiteraard de tijd voor genomen. Gelukkig accepteerde hij mijn hulp. Ik ben natuurlijk als eerste mama en daarna coach. Dus hij laat het niet altijd toe dat ik help. En dat is ook goed. Die scheiding moet er ook zijn. Maar gelukkig mocht ik hem deze keer wel helpen.

Toen hij de stappen had gezet die hij moest zetten voor zichzelf was er weer ruimte voor groei en ontwikkeling.

Het gaat nog steeds niet allemaal vanzelf en hij vindt het nog steeds spannend op de middelbare, maar gelukkig gaat het al een stuk beter. Deze week kwam hij alweer vragen of ik hem kon helpen met een som uitrekenen.

“Mama, nadat jij dat vorige keer had uitgelegd ben ik heel erg gegroeid met rekenen. Dat wil ik nu ook weer. “

“Helemaal goed ventje, natuurlijk help ik je daarmee.”

Zoals je ziet moet eerst de belemmering weg zijn voordat er ruimte is voor groei. Zolang de belemmering er nog zit kan je proberen wat je wil, maar is er geen ruimte.

Loopt jouw kind of misschien jijzelf wel tegen hetzelfde aan?

Neem contact met mij op en laten we samen de weg naar groei open zetten.